Overblog
Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 septembre 2012 5 21 /09 /septembre /2012 00:07

 

 

Umea-School-of-Architecture-by-Henning-Larsen-Architects-1.jpg

 

Umea School of Architecture

Arts Campus at Umea University  - Sweden

Henning Larsen Architects

 http://www.henninglarsen.com

 

Une école d'architecture dans laquelle il suffit juste d'observer les espaces pour apprendre ! Sublime exercice pour un étudiant et un architecte. Les conceptes de "peau" "masses" et "vides" prennent tout leur sens ici.

 

Umea-School-of-Architecture-by-Henning-Larsen-Architects-3.jpg

Umea-School-of-Architecture-by-Henning-Larsen-Architects-2.jpg

Umea-School-of-Architecture-by-Henning-Larsen-Architects-5.jpg

Åke E son Lindman Photography

Partager cet article
Repost0
18 septembre 2012 2 18 /09 /septembre /2012 21:11

Partager cet article
Repost0
14 septembre 2012 5 14 /09 /septembre /2012 23:46

 

arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MU-copie-7.jpg

KAAP SKIL, MARITIME & BEACHCOMBERS MUSEUM 

Oudeschild, Texel, Netherlands

http://www.mecanoo.nl/

 

Location: Oudeschild, Texel, Netherlands
Client: Maritiem & Jutters Museum
Completion:
2012
Gross Floor
Area: 1.200 m2
Architects: Mecanoo architecten
Design Team: Thomas-Luuk Borest, Koen Heslenfeld, Carmen Pereira, Eve Robidoux
Project Management: ABC Management Groep
Contractor: Bouwcombinatie De Geus & Duin Bouwbedrijf

Consultants
Structural:
Pieters Bouwtechniek
ME Consultant: Peter Prins

Suppliers
Curtain Wall: Reynaers
Folding Glass Door: Solarlux
Steel Interior Door Frames: MHB
Switches and Systems: Jung

Photo by: © Mecanoo architecten

arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MUSEUM-MECA.gif

arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MU-copie-1.gif

arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MU-copie-4.jpg
arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MU-copie-6.jpg
arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MUSEUM-MECA.JPG
arcstreet.com KAAP SKIL MARITIME & BEACHCOMBERS MU-copie-2arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MU-copie-3.gif
arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MU-copie-5.jpg
arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MU-copie-4.gif
arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MU-copie-1.JPG

arcstreet.com-KAAP-SKIL-MARITIME---BEACHCOMBERS-MU-copie-1.jpg

Partager cet article
Repost0
14 septembre 2012 5 14 /09 /septembre /2012 23:41

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Architecture.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-1.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-12.jpg

THE WINERY

Gravity Winery
Peso da Régua - Portugal


The proposal of enlargement of the Quinta do Vallado Winery and Hotel, conciliates the need of the extension of the existing cellar with the proper integration in the landscape. The intervention aims to maintain the existing buildings, completing them with the necessary reorganization of the construction of new buildings: Fermentation Warehouse, Hogshead Warehouse and Reception.The extension of the winery that functions by gravity forces the understanding of the whole productive system and requires great severity, discipline, and restriction in the layout of the building’s quotas.The new volumes create a relation of tension and balance between buildings and topography, merging in the land declaring its artificial nature.The Hogshead Warehouse is at the same time autonomous and dialogues with the landscape, bearing in mind the topography of the Douro’s terraced landscape.A big encrusted mass in the field ends in a cantilevered beam. Therefore, or the building is embedded in the ground, becoming a rock and also a physical barrier, or it loosens, allowing its crossing.The project conciliates the structure and infrastructure in the conception of the ancestral arch form.
The Hogshead Warehouse with an exterior parallelepiped volume and an interior arch space presents a mass that allows a good heat insulation performance. The omittance of the non-resistant material of the walls creates the possibility of the existence of a ventilation space, as well as an infrastructure tunnel and a natural ventilation system.All the volumes are built in concrete with a roughening finishing in the interior. On the outside the buildings are coated with local burnt shale worked in a contemporary way. Guedes+DeCampos Architecture

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Architecture.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-1.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-2.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-3.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-4.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-5.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-6.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-9.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-13.jpg

  QUINTA-DO-VALLADO-WINERY-by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc-copie-8.jpg

THE HOTEL

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY---HOTEL--by-GUEDES---DE-CAMPOS-Arc.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY---HOTEL--by-GUEDES---DE-C-copie-1.jpg

QUINTA DO VALLADO WINERY + HOTEL by GUEDES + DE C-copie-2

Menos-e-Mais-.-Wine-Hotel-.-Quinta-do-Vallado-1-arcstreet.jpg

QUINTA-DO-VALLADO-WINERY---HOTEL--by-GUEDES---DE-C-copie-9.jpg

QUINTA DO VALLADO WINERY + HOTEL by GUEDES + DE C-copie-5

Menos-e-Mais-.-Wine-Hotel-.-Quinta-do-Vallado-2-arcstreet.jpg

Menos-e-Mais-.-Wine-Hotel-.-Quinta-do-Vallado-3-arcstreet.jpg

QUINTA DO VALLADO WINERY + HOTEL by GUEDES + DE C-copie-8

QUINTA DO VALLADO WINERY + HOTEL by GUEDES + DE C-copie-6

http://www.guedesdecampos.com/

 

 

Partager cet article
Repost0
11 septembre 2012 2 11 /09 /septembre /2012 21:38


.
.

Partager cet article
Repost0
4 septembre 2012 2 04 /09 /septembre /2012 21:27

,

,

Partager cet article
Repost0
1 septembre 2012 6 01 /09 /septembre /2012 23:32

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-10.jpg

Architect: Álvaro Siza Vieira


Principals in Charge: Barbara Rangel + Pedro Polonia
Project Team: Michele Gigante + Francesca Montalto + Atsushi Ueno + Rita Amaral

Building Area: 8,326 square meters

Completed: 2008

Client : Fundaçao Iberê Camargo  http://www.iberecamargo.org.br 
Enterprise Coordinator: José Luiz Canal
General Contractor: Camargo Correa
General Consultants: Pedro Simch
Structural Engineering: Gop


IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-1-FL-copie-1.jpg

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-section.jpg

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-11.jpg

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-3-FLOOR.jpg

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-11-b.JPG

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-13.JPG

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-13-3.jpg

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-13-4.jpg

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-15.jpg

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-16.jpg

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-18.JPG

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA-19.JPG

IBERE-CAMARGO-FONDATION-by-ALVARO-VIEIRA-SIZA.jpg


 

Partager cet article
Repost0
30 août 2012 4 30 /08 /août /2012 17:44

Ricciotti_Menton_300611_1.jpg

 

 

L’architecte Rudy Ricciotti a traité la toiture du musée Cocteau de Menton comme une « cinquième façade », nous apprend le Moniteur du 24 février. Epaisse de 70 cm, elle superpose une dalle en béton de 40 cm, un complexe d’étanchéité et d’isolation de 18 cm et une chape de protection blanche épaisse de 8 à 12 cm (forme de pente).

Une trappe de désenfumage prend place en son centre. Des douilles de fixation scellée permettent d’accrocher une ligne de vie pour les interventions ponctuelles, évitant ainsi tout garde-corps périphérique disgracieux.

 

Ricciotti Menton 300611 3

 

Ricciotti_Menton_300611_2.jpg

 

Ricciotti_Menton_300611_4.jpg

 

Ricciotti_Menton_300611_5.jpg

 

Ricciotti_Menton_300611_6.jpg

Partager cet article
Repost0
28 août 2012 2 28 /08 /août /2012 20:56

Partager cet article
Repost0
24 août 2012 5 24 /08 /août /2012 23:28

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-2.jpg

Sperone Westwater Gallery

Design by Foster&Partners Architects

New York -2008/2010

http://www.fosterandpartners.com

 

Co-architects: Adamson Associates

Client: Sperone Westwater
Consultants: Buro Happold , Sciame, Buro Happold , Buro Happold, Edgett Williams, JAM Consultants Inc.


Nearly 35 years after its conception, Sperone Westwater continues to exhibit the work of prominent artists of diverse nationality and age, who work in various media. The concept for the Gallery is both a response to the dynamic urban character of New York’s Bowery and a desire to rethink the way in which the public engages with art in the setting of a gallery. The nine-storey building is part of a bold initiative to reinvigorate the neighborhood and the design will pioneer an innovative approach to vertical movement within a gallery building.

The centerpiece of the concept is a 12 x 20-foot moving room that connects the five floors where works of art will be displayed. The room allows visitors to move gradually between levels and will be a prominent feature along the Bowery, visible from the street, its gentle pace contrasting with the fast-moving traffic. At any given floor, the exhibition space can be extended by parking the moving room as required, by the use of an additional elevator and stairs which provide alternative access.

The design incorporates a mezzanine floor and double-height display area at street level, a sculpture terrace towards the park and a private viewing gallery at the top of the public floors. A setback marks the location of the offices. Works of art will be stored primarily in the basement, while a library – that also functions as an events space – is located at the top of the building below the mechanical floor. The CNC milled glass facade that houses the moving room act as a buffer zone, protecting the building from extreme temperatures and acoustically insulating the galleries.

© foster+partners

 

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-4.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-3.jpg

SperoneWestwater_StreetView.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-5.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-6.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-7.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-8.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-9.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-10.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-1.jpg

Partager cet article
Repost0

Présentation

  • : L'archi.blog du Cazals
  • : Le blog d'architecture du Cazals
  • Contact

Profil

  • Le Cazals
  • Architecture et urbansisme sous l'angle de l'innovation et de la complexité. Le blog d'architecture d'A. Le Cazals
  • Architecture et urbansisme sous l'angle de l'innovation et de la complexité. Le blog d'architecture d'A. Le Cazals

.

L'archi.blog du Cazals>
accueil oeuvres  |  liste d'archi  |  style theorie  |  urbanisme  |   abonnement

Recherche